Cégalapítás és vállalkozás Írországban

15 April 2016

Céges bankszámlanyitás Írországban




Először is, a legfontosabb: ír cégének NEM kötelező Írországban bankszámlát nyitnia!  
Amennyiben Ön ír céget szeretne, de nem Írországban lakik, akkor jóval egyszerűbb és költséghatékonyabb Írországon kívül, pl Szlovákiában, Magyarországon, Romániában, Ausztriában stb céges bankszámlát nyitnia. Ehhez le kell kérni az ún Apostille dokumentumot, majd ennek segítségével bármelyik másik EUs tagállamban tud ír cégének bankszámlát nyitni. Az írországi bankszámlanyitásnál jóval egyszerűbben...

Amennyiben Ön ír céget szeretne és valóban Írországban lakik, van már itteni magán bankszámlája, akkor célszerű ugyanahhoz a bankhoz fordulni, ahol a magánbankszámla is van, az a bank fogja tudni a legegyszerűbben megnyitni a céges bankszámlát.

Céges bankszámla egyébként semelyik sesetben sem kötelező, bár praktikus, és annak sincs határideje, hogy mikorra kell megnyitni, tehát minden Kedves Vállalkozó haladhat a saját tempójában, hogy milyen gyorsan áll neki a dolgok ügyintézésének.

2016 áprilisa óta új követelmények vannak életben a bank részéről. Az új varázsszó ezentúl a “local” vagyis a “helyi”. 




Az előírás:



Ha Írországban szeretnének céges bankszámlát nyitni, akkor minden directornak és mindenkinek, aki 25%-nál több részesedéssel rendelkezik a cégben, írországi lakcímmel kell rendelkeznie és a cég tevékenységét is Írországba kell tervezni.

Gyakorlati tippek:

1, Írországi lakcím
Ha Ön valóban Írországban lakik, akkor a helyi szokásoknak megfelelően, saját nevére szóló itteni rezsi számlával vagy itteni magán bankszámla kivonattal tudja igazolni, hogy valóban itt lakik.

Ha nem Írországban lakik, de szeretne írországi céges bankszámlát, akkor szüksége lesz az ún. "adórezidens" csomagunkra, mely tartalmazza az itteni TB szám ügyintézést és magán bankszámla nyitást.

A procedúrához egy előre egyeztetett időpontban Dublinba kell jönni. Általában 2-4 héttel előre adnak a hivatalokban időpontot. Az igénylésre természetesen elkísérjük, segítünk a tolmácsolásban és a hivatali papírmunkában, illetve biztosítunk minden szükséges igazolást és természetesen írországi lakcímet is adunk.

A TB szám interjú után 1-2 héten belül küldik meg az ún. szociális kártyát, mely egy fényképes kártya. A magán bankszámla tartozékai: kártya, pin kód stb szintén 2-4 héten belül érkeznek meg.

Maga a TB szám megigénylése egyébként a későbbiekben nem jár semmiféle fizetési vagy egyéb kötelezettséggel, egyszerűen csak a szociális kártya miatt van rá szükség, hogy a bank a céges bankszámlát meg tudja nyitni.

Az aktuális árakat kérjük mindig nézzék meg honlapunkon: www.cegalapitasirorszagban.info

2, Jó előre gondolkodni
Bár magához az ír cég alapításához elvileg nem szükséges írországi lakcím, bármilyen EU-s lakcím elegendő, gyakorlatilag azonban a bank meg fogja nézni az itteni cégbíróságon leadott adatokat, és a “helyi” varázsszó szent nevében rendkívül előnyös ha már alapításkor ír lakcímmel adjuk le a tagokat és directorokat. Ezzel nagyon sok magyarázkodást és esetleges bonyodalmat meg lehet spórolni a banknál.
Jó tehát előre gondolkodni, ha már alapításkor tudja, hogy előbb-utóbb ír bankszámlára is szüksége lesz, célszerű az adórezidens csomagot már az ír cég alapításakor megrendelni, így már alapból ír lakcímre lesz mindenki lejelentve, a magyar / külföldi lakcím így fel sem merül.

3, A cég tevékenysége
A bank meg fogja kérdezni, hogy mivel fog foglalkozni a cég. A “helyi” varázsszó szent nevében a cég tevékénységét induláskor illetve bankszámla nyitáskor mindenképp Írországba kell tervezni, kihangsúlyozva, hogy mindez miért különösen jó Írországnak.
A tervek természetesen tervek, vagyis ha esetleg később máshogy alakulnak, az már nem gond, de előzetesen mindenképp Írországra kell koncentrálni.

4, Költséghatékonyság
Néha előfordul, hogy többen vannak a cégben mint tagok és / vagy directorok, de nem mindenki akar a bankszámlához hozzáférést. Ilyen esetben nyilván jóval költséghatékonyabb ha alapításkor csak azok szerepelnek tagként illetve directorként, (és jönnek Dublinban TB ügyintézésre illetve magán bankszámla nyitásra) akik a bankszámlához is hozzá szeretnének majd férni.

A többi tagot és directort (pl. amolyan csendes társak vagy befektetők, aki a bankszámlához amúgy nem kérnek hozzáférést) ráér majd később, a bankszámlanyitás után betenni őket a cégbe. A tag- és director csere díja normál esetben €50 / fő, de ha a cégalapítás után 6 hónappal esedékes adminisztrációs bevalláskor adjuk hozzá a többieket a céghez, akkor a változásoknak külön díja nincs, az az admin bevallásban olyankor benne van.





No comments:

Post a Comment